Tuesday, July 14, 2020

İş Gözlüğü Nasıl Seçilir?

İş gözlüğü her çalışma faaliyet alanına göre farklılık gösterir. Bu nedenle faaliyet gösterdiği sektöre göre de kullanılan iş gözlüğü çeşidi değişkenlik gösterir. Öyle ki her işin kendi alanına göre farklı riskler taşır. Örneğin teknolojik hizmetlerde de iş gözlüğü kullanılır ya da diğer taraftan tehlikeli sayılabilecek kaynak hizmetlerinde de iş gözlüğü kullanılır. Bu nedenle her iş kendi içinde farklı riskler taşır. Buna göre de kullanıla iş gözlüğü işin mahiyetine göre farklılık gösterirken diğer taraftan da kullanılan donanım da ayrıca değişikli gösterir. Buna bağlı olarak da fiyatlar da değişkenlik seyredir. İş gözlüğünün sektörüne göre belirli standartları bulunur. Faaliyet alanında gerçekleşen işin kapsamında seçeceğiniz gözlük konusunda uzman desteği de alabilirsiniz. İş gözlüğünün önemi oldukça büyük olduğundan çalışma esnasında kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Göz Koruyucu Gözlükler

Göz koruyucu gözlükler gözlerinizi fiziksel ve kimyasal etkilere karşı korumaktadır. Bu nedenle gözlük seçiminde oldukça dikkatli olunmalıdır.  Ayrıca iş gözlüğü çalışma süresi boyunca çıkarılmamalıdır. Aksi takdirde sağlığınıza ciddi etkileri olacaktır. Koruyucu gözlük alacağınız zaman buna uygun standartlara sahip olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Peki, gözlük çeşitleri nelerdir? Gözlük çeşidi kullanılan işe göre farklılık gösterdiğinden temel olarak iş güvenliği açısından belirli olanlar şunlardır;
  • Kaynakçı ve dökümcü gözlüğü: Kaynak işlerinde ya da ocaklarda çalışan işçiler için uygun olan gözlük çeşididir. Bu gözlükler tam olarak insan yüzüne oturmasından dolayı öncelikli olarak gözlüğün özelliğine göre yüzü de korumalıdır. Bu nedenle kullanılan malzeme kauçuktan olmalıdır. Bu da yine kaynak işlerinde yapılan faaliyete göre renklerinde farklılık gösterir.
  • Atölye gözlüğü: Atölyelerde genelde parçacıklı işler yapıldığından darbelere ve çizilmelere karşı dayanıklı olmalıdır. Ayrıca bunun yanı sıra diğer bir husus ise buğulanmamasıdır. Sıçramalara karşı gözü koruması son derece önemlidir.
  • Gaz ve duman gözlüğü: İş gözlüğü insanları sadece fiziksel etkilere karşı değil aynı zamanda kimyasal etkilere karşı da korumalıdır. Gaz ve duman gözlüğü de bu çeşit bir gözlüktür. Kesinlikle göz çevresini sıkı bir şekilde kapamalıdır. Ancak bunun yanı sıra buğulananında önüne geçmelidir.
  • Tam koruyucu gözlük: Tam koruyucu gözlük ise daha fazla özelliği olmalıdır. Çünkü burada daha ciddi olumsuz koşullarda çalışan işçiler için gereklidir. Toz, taşlanma ayrıca bunun yanı sıra asit gibi tehlikeli kimyasallara karşı kullanılmaktadır.
Görüldüğü üzere koruyucu gözlükler çeşitli modellere sahiptir. Bu nedenle sağlığınız için gözlük seçimi konusunda son derece titiz olmalısınız. Bu konuda sizlere yardımcı olabilecek internet sitelerinde de faydalanabilirsiniz. Ayrıca iş gözlüğü gözleriniz de rahatsız etmemelidir. Bu nedenle iş gözlüğünüzde farklı donanımda ve farklı renklerde de donanım isteyebilirsiniz.

Kaliteli İş Gözlüğü Modelleri

Çalışma hayatınızda tehlikeler karşı bir mutlaka önlemler almak zorundasınız. Hatta bunu işvereninizden talep etme hakkına sahipsiniz. Ancak kendinize ait bir işletmede bile riskli bir iş yapıyorsanız mutlaka kaliteli iş gözlüğü kullanmalısınız. İş gözlükleri farklı modelde ve çeşitlerde olabilir. Örneğin kullanılan ortama göre lensi ya da rengi değişebilir. Bunun için ise işin mahiyetine hakim olmak doğru özellikte ve donanımda gözlük alınmalıdır. İş gözlüğü fiyatları da yine kullanım amacına ve kullanılan malzemeye göre farklılık gösterir. Yaptığınızın işin tehlikeli olması daha özellikli ve standartta olması iş gözlüğünüzün fiyatında da etkili olacaktır. Tüm bu detaylar oldukça önemlidir. İş gözlükleri sizi olası iş kazalarına karşıda korur. Bu nedenle rahat ve sağlıklı bir koşulda çalışmak için mutlaka koruyucu gözlük kullanmalısınız.

No comments:

Post a Comment

Discover the Best Rashies in Australia: SharkSkin Rashies

Why SharkSkin Rashies are the Best in Australia For those who spend countless hours in the sun or in the surf, rashies are a necessity. The...