Sunday, August 9, 2020

Kreşlerin Yasal Sorumlulukları Neler?

Kreşler çocukların okul öncesi dönemlerde verimli vakit geçirmesini sağlamak amacıyla açılmış okullardır. Anne ve babaların günümüzde çalışma hayatına katılmalarından dolayı kreşe çocuklarını gönderme talepleri artmış ve kreş açılması bir hayli fazlalaşmıştır. Kreş açmak için gerekli şartlar kreş yönetmeliği ile belirtilmiş olup bu şartları sağlayan herkes sorumluluk alarak kreş açabilir. Yetki ve sorumluluk sahibi olan kreş işletmecileri personelden çocuklara kadar büyük bir sorumluluk altındadır. Sorumluluk sahibi olan kreş işletmecisi mutlaka gerekli tüm tedbirleri alarak ve belirtilen kurallara uyarak çocukların güvenliğini sağlayan kişidir.

Kreş Müdürünün Yasal Sorumlulukları

Kreş müdürü ve kreş sahibi farklı kişiler olmak zorundadır. Kreş müdürünün farklı sorumlulukları vardır. Kreş yönetmeliği ile belirlenen kuralların başında idari ve mali işleri mevzuata göre yürütmek gelmektedir. Kreş müdürü sorumlulukları içerisine görevli ola personelle ilgili tüm eğitimleri aldırmak ve bu kuralların uygulanmasını sağlayarak disiplinli bir çalışma ortamı yaratmak girer. Kreş içerisinde görevli olan personelin temizlik ve sağlık şartlarının uygunluğuyla ilgili görevlerini denetlemek sorumlulukları arasındadır. Kreşlerde görevli olan müdür mutlaka çocukların anne ve babalarına kaliteli hizmet sunmakla görevlidir. Kreşlerde yer alan araç ve gereçlerin, temel ihtiyaçların planlarını yaparak takip etmek görevleri arasındadır. Bağlı olduğu il müdürlüklerine karşı sorumluluk sahibi olmalı ve verdikleri işleri tam yerine getirmelidir. Kreş içerisinde olan personellerin ve öğretmenlerin koordineli çalışmasını sağlamalıdır.

Sosyal Çalışmacının Yasal Sorumlulukları

Sosyal çalışmacı müdüre karşı sorumlu olan ve kreş içerisinde görev yapan kişidir. Çocuklarla ilgili ilk bilgileri toplayarak kabul işlemlerini gerçekleştiren kişi olarak görevlidir. Velilerle iletişim halinde olarak çocuklarla olan etkinliklerin organizasyonlarını yapar ve velilere bilgiler aktarır. Çocuklar dışında personellerin eğitimlerinden sorumlu ve bu eğitimlerin organizasyonlarını, takiplerini yaparak aktif olmalarını sağlamaktadır. Müdürün verdiği tüm sorumlulukları yerine getiren sosyal çalışmacı aynı zamanda öğrencilerle ilgili tüm bilgileri toplayarak bilgi arşivi oluşturmakta sorumlu olan kişidir. Çocuk gelişimcisi ve sosyal çalışmacı karıştırılmamalı, aynı görevde olmadıkları bilinmelidir.

Çocuk Gelişimcisinin Sosyal Sorumlulukları

Çocuk gelişimci olarak kreşlerde görev alan kişi 4 yıllık üniversitenin ilgili bölümünden mezun olarak görev yapmaktadır. Çocukların kreş içerisinde verimli vakitler geçirmesini sağlamak amaçlı fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimlerini takip ederek raporlamaktan sorumludur. Kreş içerisinde yer alan çocukların ortamlarında vakit geçirmelerini sağlayacak ve verimli olacak araç, gereçleri belirlemekten sorumludur. Bu araç ve gereçler çocuğa gelişimi açısından fayda sağlar nitelikte olmalıdır. Öğretmenlerin uyguladıkları eğitimleri ve çalışma programlarını denetleyerek önerilerde bulunmak sorumlulukları içerisindedir. Çocukların beslenmesi ve temizlikleriyle ilgili kısımlarda eğitimler vererek yardımcı olmak ve bu konularda gerekli önlemleri almak çocuk gelişimcinin yasal sorumlulukları arasında kreş yönetmeliği adı altında yayınlanmıştır.

Kreş Öğretmenlerinin Yasal Sorumlulukları

Kreş öğretmenleri çocuklarla en çok vakit geçiren ve bu vakitlerin verimli olmasını sağlayan kişidir. Öğrencilerle en çok vakit geçiren kişi olduğundan dolayı çocuklar üzerindeki sorumlulukları oldukça fazladır ve çocuklara olumlu alışkanlıklar kazandırmakla görevlidir. Temizliklerinden beslenmelerine kadar olan tüm alışkanlıklardan kreş öğretmenleri sorumludur. https://www.okuldanismanligi.com.tr/kres-acma-sartlari-nelerdir/ sitesini ziyaret ederek kreş içerisinde yer alan kişilerin sorumlulukları ve kreşlerin yasal sorumluluklarını görebilirsiniz. Bilgiler ışığında kreşlerin yasal sorumlulukları arasında mutlaka içeride yer alan öğrencilerin alışkanlık ve davranışlarından sorumlu olarak kreşlerde güvenli bir ortam oluşturmak başlıca sorumlulukları arasındadır. Güvenli ortam sağlayıp gelişimlerine destek olarak çocuklara okul öncesi dönemlerini verimli bir şekilde geçirmelerine yardımcı olup kreş yönetmeliğinde yer alan sorumlulukları yerine getirmekle yükümlü okullardır.

No comments:

Post a Comment

Top 5 Tips For Kitchen Plumbing Maintenance in Sydney

Even though the kitchen is usually seen as one's heart of the home, more frequently than not, it's the kitchen plumbing that goes un...